Nyår närmar sig

Snart är nyår här. Jag förmodar att smällandet redan har börjat. Och att många hundar blir påverkade/rädda. Kommer komma med lite tips på vad ni kan göra för att förebygga rädsla och bortsprungna hundar. Dock så måste vi klargöra att det är skillnad på berörd och rädd. En berörd hund går oftast att distrahera med annat. Medan en rädd hund är svår att få kontakt med över huvudtaget. En berörd hund, kan gå att träna bort obehaget på. Medan en rädd hund kommer tyvärr vara rädd livet ut. Trots husses/mattes försök till att träna bort rädslan. Rädslan kan vara genetisk. Så har eran hund skotträdda/berörda föräldrar/släktingar. Så finns det en större risk att eran hund kommer bli skotträdd. 

Sen så finns det de hundar som inte bryr sig ett dugg om ljudet. Men reagerar på ljuset. Då räcker det oftast med att dra ner rullgardiner mm. 

Ni som har berörda hundar, kan ju försöka göra smällandet till något positivt. Att smällandet innebär något roligt eller mysigt för hunden. Tex genom att leka, kampa, leta godis eller att bara mysa. Besök en skyttebana, börja på långt avstånd, för att sedan sakta men säkert närma er banan. Räkna med att det kommer ta tid att träna hunden. Det är precis som all annan träning. Hunden är en individ och träningen styrs av just din individ. Vissa är super lättlärda. Medan andra behöver träna, vila och sedan träna lite till. 

För er som har skotträdda hundar, så beklagar jag verkligen. Ni måste ha ett helvete. Jag kan inte sätta mig in i eran situation. Då jag aldrig haft en skotträdd hund. Men för er handlar det mest om att försöka ge hunden en trygg plats den kan söka sig till, när den blir rädd. Lugnande kan ni få utskrivet av veterinär. Är inte alls insatt i vilka mediciner som funkar bäst. Ta era promenader så långt ut i skogen ni kan. Försök att undvika gå där det smäller som mest. 

Det ni alla ska tänka på är att ha bra utrustning på eran hund. Jag föredrar faktiskt kedja eller retriverkoppel. Då hundarna inte kan krypa ur dom. Vill ni inte ha det, så ha en sele som dom inte kan backa ur. Om ni är osäkra på om hunden kan backa ur selen. Så rekommenderar jag både sele och halsband. Och två koppel. Ett koppel till selen och ett till halsbandet. Kopplets ögla ska alltid gå runt handleden, för att minska risken att tappa hunden vid ryck. Eller ett halsband som sitter tajt. Ha även täcke och reflexer/lampor på hunden dagtid. För om olyckan skulle vara framme, så klarar hunden natten bättre om den har täcke och reflexer/lampor. 

Se även till att halsbandet sitter rätt. På bilden nedan sitter kedjan rätt. 

På bilden nedan, sitter kedjan fel. 

Och snälla ni, ta inte ut era hundar när smällandet är som värst. Hundarna har det mycket bättre inne. Även den tryggaste hunden kan bli rädd och försöka fly. Så var smarta. Rasta era hundar i god tid innan 12 slaget. Och trötta ut dom mentalt inne med olika övningar istället. Eller låt dom ligga och tugga på ett gott ben. Så slipper ni förhoppningsvis leta efter en lös hund på nyårsdagen.  Och med dom orden så säger vi på Team Staffiefamily Gott Nytt År! 

Annons

Om staffiefamily

Cicci heter jag och bor på en gård i Hölö med sambon Fredde och våra två barn Moa och Linus. Självklart så finns det staffar i vårat hem. Den kastrerade tiken Disco på 5 år. Och så har vi ju så klart huvudpersonen Krut på 2 år. Dessutom så finns den galna katten Nisse smygandes på gården. Visa alla inlägg av staffiefamily

2 responses to “Nyår närmar sig

 • Sinikka Sutinen

  När det smäller då vill Titan sitta i mitt knä. Eller så gömmer han sig under skrivbordet. När vi ska gå och lägga sig då är Titan han kan inte röra sig, vi får bära honom till sängen han ligger under täcket vågar inte komma fram. Till slut somnar han tätt tätt intill oss.

  Gillad av 1 person

  • staffiefamily

   Om det är så han hanterar smällandet, så låt honom sitta i ditt knä. Gör det mysigt under skrivbordet, så han börjar associera skrivbordet som ett mysigt ställe. Ni gör helt rätt i att låta honom komma nära er, om det är närhet/trygghet han behöver.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: