Träning

Tänkte berätta lite om hur jag tränar mina hundar. Samt hur jag tänker angående träningen. 

Jag vill ju att mina hundar ska ha bra kondition samt vara välmusklade. Jag vill att dom ska hålla länge helt enkelt. 

Träningen bör ju vara varierad. Dels för att det är roligare att träna då. Samt att alla muskler ska få sin träning. Även de små musklerna. 

Förutom att röra sig fritt i skog och mark. Där dom får lära känna sina kroppar och använda hela kroppen. Så använder jag  löpband, viktmanchetter, klövjeväska, dw, flirtpole och peanutboll. Självklart så går vi även på ”vanliga” promenader. Och ja, dom får även mental träning. 

Löpbandet använder jag först och främst för att låta dom arbeta i skritten. Då jag tycker det är svårt att hitta ett bra promenadtempo för skritt. Här varierar jag med viktmanchetter och klövjeväska. Samt olika tempon i skritten. Skritt är en bra gångart för att aktivera kroppen. Då alla fyra ben används. Eftersom att skritt är fyrtakt. Vilket gör att ryggen får en annan bärighet. 

Viktmanchetter, klövjeväska och dw kör vi ett par gånger i veckan. Det är mer för muskelbygge. Samt att mina hundar gillar att få ta i. Att få ha en uppgift. Det behöver inte vara jätte tunga vikter dom har. Det varierar jag. Hundarna blir väldigt nöjda mentalt. Vi försöker användea skritten här med. Men oftast så blir det trav. Och även här kör vi olika tempon. Försöker även få dom att öka steglängden, för att få ett bättre driv framåt. Där bakbenen trycker på framåt. Och inte frambenen som ”skopar” sig fram. 

Flirtpole kör vi mest för att Kula och Sally tycker det är så sjukt jäkla kul att jaga. Men även här är det suverän träning för de små musklerna. Då det blir snabba svängar. Så här jobbas smidigheten och balansen upp. Samt en grym kondition. 

Peanutboll, använder vi som balansboll. Hundarna får sitta, ligga, stå och bara hålla balansen på bollen. Här byggs de små musklerna upp. Och det är ett jätte bra sätt att bygga upp rygg samt core. Hundarna måste ha magmuskler för att orka bära upp sig. Precis som vi människor. 

Att värma upp och vara ner är superviktigt! Det får aldrig någonsin glömmas bort! Tänk att ni ska värma upp till den aktivitetsnivå ni ska utföra. Så ska ni ut och springa så måste hunden få en chans att värmas upp till ett bra springtemp. 

Och glöm för Guds skull inte vila och återhämtning! Det mår vi alla bra av. Och är i behov av! 

Annons

Om staffiefamily

Cicci heter jag och bor på en gård i Hölö med sambon Fredde och våra två barn Moa och Linus. Självklart så finns det staffar i vårat hem. Den kastrerade tiken Disco på 5 år. Och så har vi ju så klart huvudpersonen Krut på 2 år. Dessutom så finns den galna katten Nisse smygandes på gården. Visa alla inlägg av staffiefamily

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: