Det här med träning…

Det pratas väldigt mycket om träning just nu i vissa delar av hundvärlden. 

Hade tänkte ge lite tips som jag fick av en väldigt klok man en gång i tiden. 

”En hund ska värmas upp till den aktivitet som den ska utföra.”

Vad innebär det då? Ska ge några exempel. En agilityhund som köra snabba starter och stopp. Samt snabba, tvära svängar behöver värmas upp ordentligt. Den behöver värma upp alla muskler och ligament mm ordentligt. För att inte gå sönder. 

En spårhund behöver inte alls lika mycket uppvärmning, då spår inte kräver lika mycket fysiskt som tex en kapplöpningshund. 

Kan ta mina egna hundar som exempel. Dom springer ju väldigt mycket löst i besvärlig terräng. Dom värmer jag upp med en rask promenad, sedan får dom börja röra sig löst i terrängen. Utan att för den delen öka tempot. Efter en stund så får dom börja öka tempot i skogen. Och efter ca 20 min får dom köra ”fullt ös”. 

Det man inte får glömma bort är den viktiga nedvarvningen. Den sker på samma sätt som uppvärmningen fast i omvänd ordning. 

Vad som är träningen för er. Det är upp till dig och din hund att bestämma. Pelle Pärsson och hans hund kanske är fullt nöjda med att gå en koppelpromenad runt kvarteret. Medan Kalle Svensson och hans hund springer 4 mil om dagen samt tränar agility 4 dagar i veckan. Lägg inga värderingar i hur andra gör med sina hundar. Gör det som passar dig och din hund, så ni båda är nöjda och glada. Det är det viktigaste. Samt att ni har kul ihop! 

Annons

Om staffiefamily

Cicci heter jag och bor på en gård i Hölö med sambon Fredde och våra två barn Moa och Linus. Självklart så finns det staffar i vårat hem. Den kastrerade tiken Disco på 5 år. Och så har vi ju så klart huvudpersonen Krut på 2 år. Dessutom så finns den galna katten Nisse smygandes på gården. Visa alla inlägg av staffiefamily

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: